Afla mai multe despre boala Parkinson

3 ani in urma · · Comentariile sunt închise pentru Afla mai multe despre boala Parkinson

Afla mai multe despre boala Parkinson

Ce este boala Parkinson

Maladia Parkinson este o tulburare manifestata la nivelul creierului care duce la pierderea treptata a controlului muscular.

Simptomele bolii sunt discrete la inceput si pot fi trecute cu vederea, insa un personal medical calificat poate identifica rapid afectiunea, iar anumite camine private pot ameliora starea seniorilor. Unele dintre manifestarile clare ale bolii includ mai ales tremuratul, miscari incetinite ale corpului si echilibrul precar. Stiai ca boala Parkinson a fost initial numita “paralizie spastica”, dar nu toate persoanele afectate tremura?!

Ingrijire Parkinson camin de batrani

Ingrijire Parkinson Caminul de batrani Sfantul Irineu

Desi Parkinson-ul poate fi un diagnostic infricosator, speranta de viata este aproape aceeasi ca si in cazul persoanelor care nu sunt afectate de boala. In unele cazuri, simptomele evolueaza la scurt timp dupa 20 de ani, dar un tratamentul timpuriu poate oferi ani in care simptomele sa nu fie vizibile. Doat 5-10% dintre cazuri se manifesta pana la varsta de 50 de ani. Deci putem spune ca este o boala degenerativa a varstei a treia si de cele mai multe ori este necesara supravegherea pacientului sau ingrijirea in camine de batrani pentru cazurile mai grave

In majoritatea cazurilor, simptomele incep sa apara dupa 50 de ani. Cu toate acestea aproximativ 5% din pacientii care sufera de Parkinson au mai putin de 40 de ani. Barbatii prezinta un risc cu 50% mai mare decat femeile de a dezvolta aceasta boala.

Maladia este cunoscuta de sute de ani insa abia in secolul al 19-lea a fost denumita Parkinson dupa medicul londonez James Parkinson, care a raportat pentru prima data simptomele bolii in anul 1817, sub denumirea de paralizie spastica.

Cum identifici boala Parkinson

Daca ai un somn extrem de turbulent sau experimentezi adesea tremor si agitatie, este posibil sa te confrunti cu o parte dintre semnele timpurii ale Parkinsonului. Iata cum poti identifica daca ai un inceput de Parkinson in functie de simptomele pe care le experimentezi!

Tremor sau agitatie

Ai observat o usoara tremurare sau tremuraturi multiple la nivelul degetelor, in special degetul mare, mainilor, barbiei sau buzelor? Picioarele se agita atunci cand te asezi sau cand te relaxezi? Tremorul membrelor este un semn comun precoce al bolii Parkinson.

Scrisul de mana mic

Scrisul tau de mana a devenit brusc mult mai mic decat in trecut? Este posibil sa observi ca modul in care scrii anumite cuvinte pe o pagina s-a schimbat, cum ar fi dimensiunea mai mica a literelor si cuvinte scrise aglomerat. O schimbare brusca a scrierii de mana este adesea un semn al bolii Parkinson.

Pierderea mirosului

Ai observat ca nu mai simti foarte bine mirosul anumitor alimente? Daca ai probleme in identificarea mirosurilor de alimente cum ar fi bananele sau muraturile, ar trebui sa consulti medicul pentru a investiga daca ai un inceput de Parkinson.

Probleme cu somnul

Te agiti in fiecare noapte prin pat sau se intampla sa te trezesti brusc? Cazi din pat de-a lungul noptii sau lovesti persoana de langa tine? Miscarile bruste in timpul somnului pot fi un semn al bolii Parkinson.
Probleme cu mersul si miscarile corpului

Simti rigiditate la nivelul corpului, bratelor sau picioarelor? Uneori, rigiditatea dispare atunci cand incepi sa te misti, insa daca nu, ea poate fi un semn al bolii Parkinson.

Care este cauza bolii Parkinson?

O zona mica din trunchiul creierului, numita substantia nigra, controleaza miscarea. In cazul Parkinsonului, celulele din substantia nigra nu mai produc dopamina, o substanta chimica care ajuta celulele nervoase sa comunice. Deoarece aceste celule mor, creierul nu primeste mesajele necesare despre cum si cand trebuie sa se miste.

Cum traim cu boala Parkinson?
Maladia Parkinson afecteaza multe aspecte ale vietii de zi cu zi, dar cu medicamente si alte facilitati, puteti ramane activ. Medicatia va poate ajuta sa faceti fata tulburarilor de dispozitie, cum ar fi depresia si anxietatea. Un terapeut va poate evalua siguranta casei si un logoped va poate ajuta cu problemele de vorbire si de inghitire.

Pacientii care sufera de aceasta maladie sunt sfatuiti sa:

  • Aiba o alimentatie sanatoasa bogata in fibre și lichide.
  • Consulte un terapeut ocupational deoarece realizarea activitatilor zilnice devine mult mai dificila
  • Evite cazaturile si miscarile prea rapide.

Suportul pentru pacientii care sufera de boala Parkinson este foarte importat. Pacientul trebuie sa se bucure de sprijinul familiei pentru a putea trai cu acesta maladie extrem de grava. Pacientul, dar și familia acestuia pot apela la un psiholog deoarece este foarte posibil sa apara stari precum depresie, anxietate sau panica. De asemenea, exista grupuri de suport specializate in care oamenii cu aceeasi suferinta fac schimb de informatii si isi ofera sprijin reciproc. In cazul persoanelor cazate in camine de batrani, personalul este specializat si stie cum sa trateze si sa abordeze astfel de pacienti. In cazurile in care boala este avansata, cea mai buna solutie este plasarea intr-un camin de batrani cu ingrijire si supraveghere medicala 24 h din 24 h.

Categories: Boli Diverse